Garmin Montana 750i - Wyższy standard nawigacji i przygód na nieznanych szlakach
inReach Messenger - Niezawodne źródło komunikacji w trudno dostępnych terenach
Suunto Vertical. Recenzja i porównanie z Garmin Forerunner 955 Solar
Paski do zegarka - jak o nie dbać?
Monitorowanie parametru HRV w zegarkach Garmin
Zobacz wszystkieNapoje izotoniczne wykorzystywane są od lat przez osoby uprawiające sport, w celu uzupełnienia gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie zarówno w trakcie treningu, jak i po jego zakończeniu.
Nie ma się co dziwić, że są tak chętnie spożywane przez sportowców — ich stężenie jest zbliżone do stężenia płynów ustrojowych w naszym organizmie, dzięki czemu są lepiej przyswajane i lepiej nawadniają, niż zwykła woda.
Kupując jednak popularne izotoniki ze sklepowych półek, idziemy na duży kompromis pomiędzy właściwościami izotonicznymi a niezdrowymi substancjami znajdującymi się w ich składzie (substancje konserwujące takie jak np. benzoesan sodu, sztuczne aromaty, barwniki, czy stabilizatory takie jak np. guma arabska).
Czy można uniknąć tego kompromisu? Czy w domowych warunkach możemy stworzyć napój spełniający swoje właściwości, bez niepotrzebnych, chemicznych dodatków? Czym powinien charakteryzować się skład takiego napoju?
Na te pytania postaram się odpowiedzieć w tym artykule.
Podstawowym składnikiem napojów izotonicznych jest woda (najlepsze są te zawierające powyżej 1500 mg minerałów na 1 l). Podczas treningów średniej intensywności, trwających do godziny wystarczy nam ona w zupełności, aby uzupełnić braki w organizmie i go nawodnić.
Jeśli jednak trening trwa dłużej lub jest wykonywany na wysokiej intensywności, konieczne jest uzupełnienie gospodarki wodno-elektrolitowej, dlatego kolejnymi składnikami niezbędnymi w domowym izotoniku są:
Kolejnym niezbędnym składnikiem, są łatwoprzyswajalne węglowodany, które w szybki sposób uzupełnią energię niezbędną naszemu organizmowi do wysiłku fizycznego.
Najszybciej przyswajalnymi składnikami są:
Wyżej wymienione zostały składniki, które są niezbędne do tego, aby napój spełniał swoją rolę izotoniczną.
Reszta składników pozostaje dowolna — możemy kombinować z różnymi dodatkami takimi jak owoce czy zioła, aby napój nie tylko uzupełniał gospodarkę wodno-elektrolitową, ale również dobrze smakował.
Odpowiednio przygotowany domowy izotonik powinien zawierać od 4 do 8 g węglowodanów oraz 0,045-0,115 g sodu na 100 ml płynu.
Poniżej przedstawiam kilka pomysłów na przetestowany przez nas, domowy izotonik.
Do wody dodać sól oraz miód, a następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się miodu.
Dodać miętę, wyciśnięty sok z cytryny i ponownie wymieszać.
Wyciskamy sok z buraka i jabłka, dodajemy do wody wraz z solą i miodem, a następnie mieszamy.
Sok z buraka niektórym wydaje się niesmaczny, natomiast w połączeniu z jabłkiem traci swój charakterystyczny smak, a dużo dzięki niemu zyskamy — m.in. zapewni nam witaminy C i E, także składniki mineralne takie jak potas czy magnez.
Podgrzaną wodą zalać plasterki imbiru, aby wydobyć jak najwięcej smaku (jeżeli nie przeszkadzają nam kawałki imbiru w napoju, możemy również przecisnąć go przez praskę).
Dodać sól, cukier oraz wyciśnięty sok z pomarańczy i wymieszać.
Jest to idealna propozycja na chłodniejsze dni — imbir zadziała na nasz organizm rozgrzewająco.
Po wyjęciu pestek z arbuza blendujemy go razem z wodą, syropem klonowym i szczyptą soli.
Opcjonalnie możemy dodać kilka kostek lodu, a zamiast syropu klonowego użyć miodu.
Przygotowanie domowego izotonika zajmuje tylko kilka minut, natomiast jeżeli mimo wszystko nie mamy czasu na przygotowanie takiego napoju lub wyjdziemy na trening bez niego, to w sklepie, zamiast sięgać po kolorowe napoje izotoniczne, możemy wybrać wodę kokosową, która spełni rolę naturalnego izotonika (pamiętajmy tylko o spojrzeniu na skład — woda i kokos to jedyne składniki, które powinny się w niej znajdować).
Dowiedz się również więcej o regeneracji po treningu.